V Snine budú pochovávať basu a odmeňovať najkrajšiu detskú masku

11.02.2010 Snina

Snina 11. februára (TASR) - V uliciach mesta Snina sa v piatok 12. februára uskutoční nultý ročník podujatia s názvom Fašiangy 2010.
Súčasťou kultúrnej akcie, ktorá si chce pripomenúť dávne ľudové tradície z obdobia pred Popolcovou stredou, budú vystúpenia viacerých folklórnych súborov, podávanie zabíjačkových špecialít a karneval detí sninských základných škôl.
\"O najlepšiu masku bude súťažiť asi 60 detí z viacerých školských zariadení. Pre prvých troch sú pripravené hodnotné ceny, ostatní žiaci budú obdarení praktickými pomôckami na vyučovanie, \" uviedla pre TASR riaditeľka Mestského kultúrneho a osvetového strediska v Snine Eva Mihaliková. Ako dodala, príchod 40-dňového pôstneho obdobia a s ním spojené pochovávanie basy sa uskutoční v réžii ľudového súboru Kudzeľ z obce Dlhé nad Cirochou. Tradičná ľudová veselica sa predstaví v podaní viacerých umeleckých zložiek folklórneho telesa Vihorlat, v repertoári má okrem piesní a tancov z oblasti Zemplína a Šariša aj rómsky, liptovský či ukrajinský tanec.
\"Chceme, aby sa ľudia pred Popolcovou stredou ešte prišli potešiť a zabaviť. Radi by sme zaujali aj našich najmenších účastníkov, ktorým prostredníctvom jednotlivých vystúpení predstavíme dedinské zvyky a tradície našich predkov, \" uzavrela Mihaliková. Kultúrny program sa začne o 15. h v centre mesta.
 

Vyberte región